«Marikollen skal bli best i Norge»

«Marikollen skal bli best i Norge»

Rælingens ordfører Øivind Sand skamroser planene i Marikollen. En storstilt utbygging til over 25 millioner kroner skal skape Norges beste område for familier.

Ordfører Øivind Sand i Rælingen er en av Norges mest folkekjære politikere, og trolig den ordføreren i Arbeiderpartiet som har levert den største oppslutningen ved de siste kommunevalgene. Med bakgrunn som lærer og rektor er det ingen tvil om hva som ligger hans hjerte nærmest: Trivsel i kommunen og god folkehelse. Derfor er anleggene i Marikollen høyt prioritert, og nærmest en forutsetning for glede og samhold i kommunen.

– Jeg har hatt besøk fra ledere i store idrettsforbund og fra kulturdepartementet som skamroser hva som skjer i Marikollen. Det snakkes om det beste området de har sett, og det mest komplette anlegget for folkehelse i Norge, sier Sand.

En perle for familier

Kommunen har i flere tiår jobbet for at Marikollen skal være et regionalt anlegg som tiltrekker seg familier og idrettsutøvere fra Oslo øst, og hele nedre Romerike. I Marikollen er det muligheter for nær alle typer idretter, og et nytt lekeområde er trolig det beste og mest komplette i Norge.

– Rælingen skal være en god kommune for familier, og idrettsanleggene er hjertet i kommunen. Ambisjonene om at Marikollen er naturens eget familieland treffer meg midt i hjertet, sier Sand.


– Rælingen skal være en god kommune for familier, og idrettsanleggene er hjertet i kommunen.

Administrasjonen i kommunen har sammen med idrettslagene jobbet iherdig med utbyggingen av siden 2005. Nøkkelen til den fremgangen og de gode resultatene har vært et godt samarbeidsklima tuftet på målet om å skape det beste tilbudet for familier som trives ute i naturen.

– Mange ildsjeler har brukt tusenvis av dugnadstimer på å skape og drifte de beste mulighetene for familiene i kommunen. Dette har vært fokus på allsidighet og bredde, og målet er at barn og voksne i alle aldre skal bruke anleggene sommer som vinter.

Mestere i alle aldre, og på alle nivå

Et viktig stikkord er å skape mestringsfølelse på alle nivå, fra de glade hobby-utøvere til verdensstjernene som kommunen har fostret frem i to av verdens største idretter. Henrik Kristoffersen i alpint, og Kristoffer Ajer i fotball. Premissene for deres suksess er lagt i Marikollen. For ordføreren er området synonymt med det å skape god folkehelse i kommunen:

– Idrett og friluftsliv gir trivsel, skaper bedre læring og samhold i kommunen. I Marikollen møtes vi, vi blir kjent, og alt vi gjør i området er en investering i bedre helse for både barn og voksne, sier Sand og sier at dette er særlig viktig i dagens teknologiske samfunn. 

En attraktiv kommune

Rælingen skal være den mest attraktive kommunen for de som bor her, for de som ønsker å flytte  hit, eller de som kommer på besøk.

–  Vi skal være en god bokommune, og da særlig for barnefamilier. Ingen andre kommuner på nedre Romerike kan vise til et bedre sted for å skape god folkehelse enn Marikollen. Sånn er det bare, sier han tydelig stolt.

Like viktig er området for næringsutvikling i regionen.

– Romerike ønsker å tiltrekke seg bedrifter og kunnskapsmiljøer. Da må vi kunne tilby gode bomiljø året rundt. Marikollen er derfor viktig for hele regionens utvikling.

Ikke betalt av skattepenger

Utbyggingen av en ny lang heis og total seks traseer skal være rammen i et fantastisk nytt skiområde som står klart om få år.

– Skiklubben har gjort en fantastisk jobb med måten de har planlagt utbyggingen og gjort de spennende planene mulig. Gjennom et tett samarbeid med Feiring Bruk og bruken av Marikollen som deponi for jordmasser, tilføres anleggene flere titalls millioner kroner. Disse går utelukkende til å bygge ut bakken og skape de beste rammene for familiene i kommunen, sier Sand.

Kommunen har ikke måttet bidra økonomisk til utbyggingen. Det gjøres utelukkende på dugnadsbasis fra ivrige foreldre og ildsjeler i klubben, og gjennom nevnte avtale.

– I tillegg har utbyggingen gjort marka mer tilgjengelig for folk. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Sand.

Han har også delt den spennende utbyggingsmodellen med andre ordførere.

– Vår modell har skapt begeistring fra ordførere i nabokommuner. Det er en type samarbeid som skaper muligheter til de beste for befolkningen. Andre kommuner applauderer det vi driver med.

– Drømmen og målet ligger fast: Jeg vil at Marikollen skal være Norges beste familieanlegg. Snart er vi i mål, og jeg gleder meg enormt, avslutter han.

Lukk meny