Om Marikollen

Idylliske Marikollen ligger i Rælingen kommune i Viken og utgjør den 7. høyeste toppen i Østmarka. På østsiden av kollen finner vi Marikollen idrettspark med aktivitetstilbud både sommer og vinter. Marikollen som Naturens familieland har vært til stor glede for liten og stor i mange år.

 

I 1929 ble Rælingen egen kommune, skilt fra Fet, hvilket satte fart i idrettslivet. Rælingen Sportsklubb ble stiftet 31. mars 1930 med Einar Monsen som formann. Rælingen Skiklubb ble startet på samme tid, med omtrent samme styre. De to klubbene ble slått sammen i 1938, et ekteskap som varte frem til 1948, selv om idrettsbevegelsen lå nede i krigsårene. Området Marikollen idrettspark ligger på ble kjøpt av Rælingen kommune i 1948, og byggingen av anlegget startet året etter.

 

Den første gressbanen ble sådd i 1955, og i det samme tidsrommet ble også hoppbakken bygd (1959). Det finnes i dag tre kunstgressbaner i Marikollen; to 11’er-baner og én 7’er bane. Banene har oppmerking for både 5’er- og 9’er-baner, og to baner har undervarmeanlegg og er åpne hele året. Hele fotballområdet har også belysning. Banene er kommunale, men driftes i samarbeid med Rælingen Fotballklubb som i dag har over 2200 medlemmer og lag fra lekeparti til veteran.

 

Vakre Marikollen er et utmerket utgangspunkt for langrenn, både innover i marka og i nærliggende lysløyper. I 1967 fikk skiklubben egen langrennsgruppe i forbindelse med åpning av en 1 km lysløype, som siden ble utvidet til 5 km. Rælingen kommune har nå i perioden 2018-2021 utviklet et nytt langrenns- og rulleskianlegg, med stadion sentralt plassert i idrettsparken. Det nye anlegget ha ca 3,7 km med løyper, hvorav 2,5 km er asfaltert for rulleski. Alle løyper har belysning.

Marikollen skisenter ble etablert i 1969 og i 1973 så alpingruppa dagens lys. Alpinanlegget har to heiser og et skibånd. Det arbeides i disse dager med å utvide til fire nedfarter, i tillegg til et område for randonée og trasé for skicross. I 2022 ble det også satt ut en helårs airbag til disposisjon. I denne sammenheng er det også planlagt en ny heis til toppen av de kommende traséene.

 

Alpinanlegget i Marikollen er et sted for hele familien. Det er derfor etablert et større område for familier med akebakke, gratis båndheis for de minste og grillplasser. Skiklubben har også ansvar for hoppbakkene. Den gamle K88-bakken ble revet i 2018, og er i dag erstattet av mindre rekrutteringshoppbakker. Disse er henholdsvis K10 og K19,5 meter. Hoppbakkene skal etterhvert kunne brukes hele året.

 

Marikollhallen sto ferdig i 2008. Denne har blant annet én spilleflate for håndball, egen klatrevegg og lite styrkerom. Hallen har tilskuerplass til 175 og er beregnet for inntil 750 besøkende samtidig. Den nye Marikollparken ble åpnet høsten 2018. Parken består av skateanlegg, parkouranlegg, utendørs treningspark, basketbane og isflate om vinteren. Marikollparken er den delen av Marikollen hvor egentrening og annen uorganisert aktivitet står i sentrum, men området er også velegnet for at lag kan utføre deler av sin trening her. Også dette området har belysning.

“Naturens familieland tilbyr både mestring og muligheter året rundt, og samlet fremstår Marikollen og idrettsparken som et fantastisk område med naturlig glede for liten og stor.”

Team Marikollen